Určitě víte, že existují fyzické a chemické peelingy, ale slyšeli jste už o enzymatickém peelingu? Vypráví se o něm trošku méně, ale určitě stojí za to, abychom mu věnovali pár řádků. Na úvod prozradíme, že se získává z ovoce procesem fermentace a jeví se jako slibná jemnější alternativa k AHA kyselinám. V článku se dozvíte více o tom:- Co jsou enzymatické peelingy a jak fungují
- Co na ně říká věda
- 10 důvodů, proč vyzkoušet enzymatický peeling na pleť
- Pro koho je enzymatický peeling určen
- Proč jsou enzymatické peelingy méně populární než jiné typy peelingů
- Produktové tipy
...
Co jsou enzymatické peelingy a jak fungují?
Z biologie si možná pamatujete, že
enzymy jsou látky urychlující chemické reakce v živém organismu. Enzymy, které se využívají v kosmetickém průmyslu k výrobě enzymatických masek, se
získávají procesem fermentace z různých druhů ovoce . Tyto enzymy pomáhají štěpit proteiny včetně proteinů keratinu ve vnější vrstvě pokožky a
výsledkem je jemný exfoliant , který odstraňuje odumřelé buňky pokožky a zvyšuje obnovu buněk, podobně jako to dělají AHA kyseliny. Čili tak jako jakýkoli jiný peeling, i ten enzymový cíl na rozjasnění, barevné sjednocení a vyhlazení pleti.
Nejčastěji jsou enzymatické masky vyráběny
z ovocných enzymů , a to hlavně:
- z ananasu
- z dýně (ano, dýně je ovoce)
- z granátového jablka
- z manga
- z limetky
- z papáje
Fungují na podobném principu jako chemický peeling – ale enzymy působí více na povrchu pokožky, přičemž je aktivizuje voda, proto by se měly
nanášet na navlhčenou pokožku a nechat působit 15 – 20 minut .
Co říká na enzymatické peelingy věda?
Jedna
španělská studie potvrzuje,
že enzymatický peeling je dobrou alternativou k tradičním chemickým peelingům . Při výrobě peelingu je však třeba brát v úvahu optimální fázi zrání konkrétního ovoce, aby byl ve výsledku účinný.
Japonci zkoumali nejen ovoce, ale i zeleninu jako základ enzymatického peelingu, přičemž očekávají, že časem se budou enzymatické peelingy
vyrábět z různých druhů a kultivarů zemědělských plodin .
10 důvodů, proč vyzkoušet enzymatický peeling na pleť
1. Jednoduché použití. Existují dva základní způsoby použití enzymatického peelingu:
Můžete si jej
nanést při čištění pleti tak, že jej jemně vmasírujete do pokožky a krouživými pohyby odstraníte odumřelé buňky pokožky.
Můžete jej
aplikovat jako pleťovou masku , rozetřít po vlhké pokožce, počkat několik minut a poté jej opláchnout vlažnou vodou.
2. Exfoliuje pokožku. Tak jako každý peeling, takže výsledkem je hladší pokožka.
3. Je méně drsný než chemický či fyzikální peeling. Zaměřuje se pouze na odumřelé buňky ve svrchních vrstvách kůže a je bezpečný pro všechny typy pleti.
4. Ocení jej i citlivá pokožka či pokožka, která je podrážděná používáním agresivnějších peelingů. 5. Můžete jej používat, pokud jste těhotná nebo kojíte. Jelikož
chemický peeling je pro tyto ženy tabu , enzymatický peeling nemá kontraindikace ani vedlejší účinky. V každém případě je však třeba se poradit s lékařem a vyhodnotit stav pokožky.
6. Zvlhčuje pokožku a vyrovnává její pH. Enzymatické kyseliny působí jako bariéra, která pomáhá udržovat vlhkost v pokožce a vylučuje mikroby, které by mohly být pro pleť škodlivé.
7. Redukuje zarudnutí, jizvy po akné a předchází tvorbě zánětů. To však vyžaduje i kvalitní péči o pleť po použití enzymatického peelingu – na to není třeba zapomínat ☺.
8. Zlepšuje pronikání dalších produktů do pleti. Jelikož enzymatický peeling (jako každý peeling) odstraní odumřelou kůži, opravdu mohou být vaše další kosmetické kroky v rutině mnohem efektivnější.
9. Rychle s ním dosáhnete viditelných výsledků. Ano, viditelné výsledky se mohou dostavit velmi rychle po několika aplikacích, negativem však je, že nejsou tak dlouhotrvající jako u chemických peelingů. No za benefit nepodrážděné pleti to stojí, no ne?
10. Většina domácích enzymatických peelingů je poměrně levná. Cena se většinou pohybuje od 10 eur. Dva tipy na oblíbené enzymatické peelingy naleznete na konci článku.
Pro koho je vlastně enzymatický peeling určen?
Především pro ty, kteří již vyzkoušeli chemické peelingy s AHA či BHA kyselinami a jejich pokožka je netolerovala a reagovala podrážděním – tedy
lidé s citlivou pletí , případně ti,
kteří s exfoliací ještě nemají zkušenosti a chtějí s ní začít.
Proč jsou enzymatické peelingy méně populární než jiné typy peelingů?
Především proto, že
jde o relativně málo zkoumané téma , kterému se nevěnuje taková pozornost jako například chemickým peelingem. Možná je to také kvůli méně intenzivním účinkům, které jsou v porovnání s AHA či BHA kyselinami i krátkodobější. Na druhé straně jsou výbornou alternativou pro ty, kteří preferují šetrnější způsob obnovy pokožky, takže si jistě zaslouží svůj prostor na poli kosmetologie i beauty žurnalistiky.
Kultovní enzymové peelingy
-
Peter Thomas Roth
Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask
Kultovní enzymatická exfoliační maska z dýňových enzymů se zaměřuje na matnou pleť – exfoliuje ji, odstraňuje odumřelé buňky pokožky pomocí AHA kyseliny a krystaly oxidu hlinitého, jaké se používají i při mikrodermabrazi, „vyleští“ pleť do dokonalosti. Obsahuje mnoho účinných složek – vitamín C, retinylpalmitát, formu kyseliny hyaluronové, slunečnicový olej či antibakteriální filtrát z ředkvičky. Výsledkem jejího působení je rozjasněná a sjednocená pleť. Uživatelé ji hodnotí pěti hvězdičkami.
Více o produktu
-
Dulcia
Dulce Enzymatický peeling s šetrným účinkem
Český přírodní produkt se složením, které by mělo vyhovovat každému typu pleti (ačkoli lidi s citlivou pletí může iritovat levandulový olej a olej z ylang-ylang), obsahuje enzymy z tropického ovoce – manga, papáje, limetky a ananasu. Ve složení figuruje šťáva z Aloe vera, růžová voda, prebiotické kultury či protizánětlivé tasmánské koření. Uživatelé jej hodnotí pěti hvězdičkami a vyzdvihují, že pleť je po něm hebká, rozjasněná a zklidněná.
Více o produktu
Celosvětově jsou enzymatické peelingy považovány za bezpečné a obecně bezrizikové ošetření pokožky. Pokud reagujete na chemické peelingy podrážděním a hledáte něco jiného s podobnými účinky,
enzymatické peelingy jsou určitě vynikající volbou ke zvážení.